Šminka u prošlosti: Trendovi kroz vrijeme - Lime Booking

Šminka u prošlosti: Trendovi kroz vrijeme

Šminka u prošlosti: Trendovi kroz vrijeme - Lime Booking
Od simbola moći do izraza individualnosti, šminka ima povijest promjena trendova koji odražavaju društvene promjene i modne utjecaje.

Šminkanje je umjetnost koja se mijenjala i razvijala kroz stoljeća. Od prve poznate šminke u starom Egiptu do modernih trendova, šminka je odražavala kulturu, modu i društvene norme svog vremena. U ovom blogu krenut ćemo na istraživačko putovanje kroz povijest šminkanja i istražiti kako su se trendovi mijenjali tijekom vremena.

Antički svijet: šminka kao simbol moći i prestiža

Krenimo od početka. Drevni svijet, posebice stari Egipćani, bili su jedna od prvih poznatih kultura koje su koristile šminku. Žene i muškarci koristili su crnu šminku zvanu kohl kako bi istaknuli oči i stvorili zavodljiv izgled. Šminka je također bila simbol moći i prestiža, jer su je nosili faraoni i plemići.

Šminka u prošlosti: Trendovi kroz vrijeme - Lime Booking

Srednji vijek: skromnost i vjerski utjecaj

U srednjem vijeku trendovi šminkanja značajno su se promijenili. Skromnost je bila vrlina, a korištenje šminke često se povezivalo s prokletstvom ili djelom đavla. Šminka nije bila društveno prihvatljiva, osim u kazalištu gdje su glumci šminkom stvarali likove.

Šminka u prošlosti: Trendovi kroz vrijeme - Lime Booking

19. stoljeće: naglasak na prirodnim ljepotama

Dolaskom 19. stoljeća šminka se vraća u modu, ali u suptilnijem obliku, jer se teška šminka često povezivala s prostitucijom. Moda je postala prirodnija, a šminka je bila usmjerena na naglašavanje prirodne ljepote. Žene su koristile rumenilo i ruž za usne kako bi osvježile svoj izgled.

Šminka u prošlosti: Trendovi kroz vrijeme - Lime Booking

20. stoljeće: revolucija u šminkanju

20. stoljeće donijelo je pravu revoluciju u svijetu šminke. S pojavom filmske industrije pojavili su se novi trendovi koji uključuju korištenje šminke za stvaranje različitih likova. Marilyn Monroe postala je ikona svojim crvenim usnama, a Audrey Hepburn čistim i elegantnim izgledom.

Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća pojavili su se trendovi psihodelične šminke koji su odražavali duh vremena. U 80-ima je moda bila ekscentričnija, sa svijetlim bojama i dramatičnom šminkom. Devedesete su donijele minimalistički izgled, s naglaskom na mat kožu i neutralne tonove.

Šminka u prošlosti: Trendovi kroz vrijeme - Lime Booking

21. stoljeće: raznolikost i samoprocjena

Danas je šminka postala izraz individualnosti i kreativnosti. Pojavom društvenih mreža pojavili su se razni trendovi koje kreiraju influenceri i vizažisti. Šminka je postala alat za samoizražavanje, bez obzira na spol, dob ili etničku pripadnost.

Osim toga, održiva šminka postala je važan trend jer ljudi postaju svjesniji utjecaja koji kozmetička industrija ima na okoliš.

Šminka u prošlosti: Trendovi kroz vrijeme - Lime Booking

Zaključak

Povijest šminkanja priča nam priču o društvu, modi i kulturi kroz stoljeća. Od simbola moći u starom Egiptu do izraza individualnosti u 21. stoljeću, šminka se mijenjala i prilagođavala duhu svog vremena. Istraživanje povijesti šminkanja podsjeća nas da je ljepota u oku promatrača i da se trendovi mogu brzo mijenjati, ali prava ljepota je vječna.

Svidio vam se ovaj članak? Pročitajte ostatak!

Na stranici Lime Booking za vas su odabrane samo najzanimljivije teme iz područja kozmetike, frizerstva, beauty trendova itd.

Lime Booking je online sustav naručivanja kupaca koji korisnicima salona omogućuje narudžbu usluga kad god i gdje god žele putem online obrasca. Vlasnicima salona omogućuje lakše poslovanje, više klijenata i više vremena koje mogu posvetiti svojim klijentima.

Maša

Maša

Sem Maša in sem tekstopiska za Lime Booking. Živim za zanimivosti in novosti lepotne industrije in to rade volje delim s svetom.

Drugi postovi

Isprobajte Lime Booking besplatno!

Online kalendar, automatske SMS obavijesti, online zakazivanje i još mnogo toga!